HUKUKUMUZDA KİRALAYAN – KİRACI ARASINDAKİ KONULAR TÜRK BORÇLAR KANUNU VE İCRA İFLAS KANUNDA DÜZENLENMİŞTİR. HUKUKİ MEVZUATIMIZA GÖRE EVİNİ-İŞYERİNİ KİRAYA VEREN KİŞİLERİN, KİRA SÖZLEŞMESİNİ SÖZLEŞME SÜRESİNİN SONA ERDİĞİ GEREKÇESİNE DAYANARAK FESHETME HAKKI YOKTUR. HUKUKUMUZDA HİÇ BİR GEREKÇE GÖSTERMEDEN KİRA SÖZLEŞMESİNE SON VERME HAKKI KİRACIYA VERİLMİŞTİR. EVİNİ -İŞYERİNİ KİRAYA VEREN KİŞİLERİN İSE ANCAK DAVA YOLUYLA KANUNDA SAYILAN NEDENLERLE VE ON YILLIK UZAMA SÜRESİ SONUNDA KİRA SÖZLEŞMESİNİ SONA ERDİRME HAKKI DOĞMAKTADIR.
Evini veya İşyerini Kiraya verenler, kira sözleşme süresinin sona erdiği gerekçesine dayanarak kira sözleşmesini feshedemez, sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir
KONUYLA İLGİ 6098 SAYILI TÜRK BORÇLAR KANUNUN AŞAĞIDAKİ HÜKÜMLERİ İÇERMEKTEDİR;
F. Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmenin sona ermesi
I. Bildirim yoluyla
1. Genel olarak
MADDE 347 – Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.
Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.